Cookie instellingen

  • Wij plaatsen functionele cookies, waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

nlen
Terug naar overzicht

Dataset adressen zonnepanelen 2023

Readar houdt op basis van luchtfoto’s meerdere keren per jaar in de gaten welke daken zijn voorzien van zonnepanelen. Deze data koppelen we met adressen en andere gebouwinformatie, zoals het gebruiksdoel. Hiermee vormen we een actuele en nauwkeurige dataset adressen zonnepanelen.

groei van gebouwen met zonnepanelen
Groei van adressen met zonnepanelen in Nederland van 2017 tot 2023. Data afkomstig uit luchtfoto’s.

De dataset adressen zonnepanelen houden we sinds 2017 bij. Met elke nieuwe luchtfoto voegen we nieuwe adressen met zonnepanelen toe. Zo vormt de dataset een historisch beeld van de groei van zonnepanelen in Nederland.

Daarnaast hebben we in beeld hoeveel er door verschillende doelgroepen in zonnepanelen wordt geïnvesteerd. Het is intussen bekend dat particulieren vaak zonnepanelen op hun dak plaatsen. De burger is echt koploper in de energietransitie. Meer dan één op de drie woningen is inmiddels voorzien van zonnepanelen.

zonnepanelen per sector
Percentage van adressen met zonnepanelen op het dak. Uitgesplitst naar de functie van het gebouw.

De overheid heeft ook een duidelijke rol. Maatschappelijk vastgoed zijn gebouwen die gebruikt worden voor onderwijs, zoals scholen, zorg, zoals ziekenhuizen en sport, zoals sportkantines. Deze groep liep lange tijd voor in de energietransitie maar werd omstreeks 2021 ingehaald door particuliere eigenaars.

Ook bij gebouwen met een gemengde functie, kantoren en industrie zien we een sterke groei. Tot wel 5% van het totaal aantal gebouwen wordt per jaar voorzien van zonnepanelen.

Winkels en gebouwen met een logiesfunctie zoals hotels zijn hekkensluiter. Respectievelijk 13% en 9% van deze gebouwen zijn voorzien van zonnepanelen.

Wilt u meer weten over onze dataset adressen zonnepanelen? Neem contact met ons op via het contactformulier

Lees meer over zonnepanelen in onze eerdere blogs:
Flinke stijging zonnepanelen op Nederlandse daken
Dashboard Zon op dak: hoeveel zonnepanelen kunnen er nog bij?