Cookie instellingen

  • Wij plaatsen functionele cookies, waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

nlen
Terug naar overzicht

Puntenwolk, hoogtemodel en TrueOrtho

Ons landsdekkende puntenwolk, hoogtemodel (DSM) en de TrueOrtho zijn vernieuwd! We maken gebruik van de laatste luchtfoto’s en de nieuwste versie van ons matching algoritme. Voor deze luchtfoto is nu ook de puntenwolk landsdekkend beschikbaar.

Puntenwolk

Door middel van de overlap in de luchtfoto’s (stereofoto’s) kunnen we de hoogte van elke pixel bepalen. Dit geeft een puntenwolk.

Landsdekkende puntenwolk uit luchtfoto
Puntenwolk uit luchtfoto

TrueOrtho

Als we de gekleurde puntenwolk van boven bekijken verkrijgen we een luchtfoto zonder perspectief of omvalling: de TrueOrtho. In een traditionele luchtfoto (orthofoto) wordt de foto geprojecteerd op het maaiveld. Hierdoor zal een luchtfoto altijd afwijken van een basiskaart zoals de BAG (gebouwen) of BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). Een TrueOrtho zal perfect passen op een gebouwkaart. Zo zal informatie in de luchtfoto altijd aan het goede gebouw en niet aan de buren gekoppeld worden. Dit is essentieel voor informatie over zonnepanelen, dakkapellen en de WOZ. Met een TrueOrtho wordt het eenvoudig om afwijkingen in de kaart te vinden en mutatiedetectie uit te voeren.

Luchtfoto: de TrueOrtho van Readar versus de normale orthofoto. In de TrueOrtho is geen omvalling zichtbaar waardoor deze perfect op de gebouwcontouren (oranje) past.

Hoogtemodel (DSM)

We kunnen ook het bovenaanzicht van de puntenwolk nemen maar niet de kleur maar de hoogtewaarde bekijken. Dit geeft een hoogtemodel of digitaal terrein model (DSM). Vergeleken met een hoogtemodel uit laserdata (LiDAR) zoals het AHN heeft het hoogtemodel uit de luchtfoto een veel hogere resolutie. Als we ons hoogtemodel van dit jaar vergelijken met ons hoogtemodel van vorig jaar zien we grote verbeteringen in onze software. Randen zijn veel scherper geworden en vlakken bevatten minder ruis.

DSM: Readar's hoogtemodel uit luchtfoto's versus het AHN hoogtemodel
Our updated DSM 2022 versus the version of last year and LiDAR data (AHN)

Proefdata ontvangen?

Puntenwolk: Je kunt onze puntenwolk direct in de browser bekijken.

Puntenwolk hoogtemodel en TrueOrtho als proefdata ontvangen. Wilt u liever een LAS/LAZ bestand van de puntenwolk ontvang? Of rasterbestanden van het Hoogtemodel/DSM/TrueOrtho? We hebben een testgebied van 100km klaar gezet. Wilt u deze data bekijken? Stuur dan een mailtje aan proefdata@readar.com met uw naam, telefoonnummer en de naam van uw organisatie en wij zorgen dat u de data ontvangt.

Ontsluiting via download of API

Wil je gebruik maken van de landelijke luchtfoto, ons hoogtemodel of onze True Ortho. De benodigde opslagruimte voor deze data is aanzienlijk. We kunnen ons goed voorstellen dat deze data liever niet zelf opslaat, in dat geval kunt u gebruik maken van onze API, download de API-documentatie.

On demand processing

Wilt u uw eigen stereofoto’s wilt laten verwerken tot puntenwolken, een TrueOrtho of een DSM? Neem contact met ons op voor de details.