Cookie instellingen

  • Wij plaatsen functionele cookies, waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

nlen
Terug naar overzicht

Flinke stijging zonnepanelen op Nederlandse daken

Readar en GeoMarktprofiel brengen zonnepanelen in kaart. Inmiddels hebben we bijna 1,8 miljoen installaties in kaart gebracht, dit geeft een schat aan informatie over welke huishoudens zonnepanelen hebben. We delen een aantal opvallende conclusies en ontwikkelingen in een infographic.

Download de infographic als pdf: infographic

Of bekijk de resultaten hieronder.


Koopwoningen

Tussen koop- en huurwoningen bestaan grote verschillen. We analyseren eerst koopwoningen. Het aantal woningen met zonnepanelen is sterk gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen liggen het vaakst panelen: al op meer dan een derde van deze woningen. Ook liggen op deze woningen meer panelen: op een vrijstaande woning liggen gemiddeld 16 panelen, op een twee-onder-een-kapwoning 12 en op een rij- of hoekwoning liggen gemiddeld 10 panelen.

zonnepanelen koopwoningen

GeoTypen

De GeoTypen zijn een unieke indeling van alle Nederlandse woonadressen in 14 onderscheidende lifestyle typen. Tussen de GeoTypen zijn duidelijke verschillen te zien in het bezit van zonnepanelen. De Ambitieuze Trendvolgers blijven de groep met de meeste zonnepanelen, maar bij GeoTypen die minder vaak panelen bezitten, zoals de Online Netwerkers, zien we relatief gezien de grootste stijging.

zonnepanelen geotypen

Eigenaren van zonnepanelen…

…zijn hoog opgeleid, hebben een bovengemiddelde koopkracht, zijn relatief vaak ZZP’er, zijn milieubewust, zijn vaak gezinnen met oudere kinderen of oudere paren en hebben geen verhuisplannen.

eigenaren van zonnepanelen

De groep die afgelopen jaar panelen heeft aangeschaft is een stuk jonger dan de groep die ze al wat langer heeft. Het zijn vaker gezinnen met jonge kinderen en jonge paren.


Huurwoningen

Huurwoningen (excl. particuliere huur) laten qua woningtype het tegenovergestelde verband zien ten opzichte van koopwoningen. Hier liggen juist op de rij- en hoekwoningen meer panelen.

zonnepanelen huurwoningen

Verantwoording

Zonnepanelen zijn door Readar geïnventariseerd o.b.v. luchtfoto’s. Alleen zonnepanelen op daken zijn meegenomen in deze analyse, zonneweides zijn buiten beschouwing gelaten. De data is vervolgens verrijkt met de landelijke segmentatie data van GeoMarktprofiel.

Meer weten?

Wilt u een analyse van de daken in uw gemeente, of van uw klantportfolio? Dat kan! Krijg inzicht in uw doelgroep met de dataoplossingen van Readar en GeoMarktprofiel. Neem voor informatie contact op met Sven Briels van Readar (06 28 91 49 81 of svenbriels@readar.com) of met GeoMarktprofiel (info@geomarktprofiel.nl).

Op de hoogte blijven?

Als eerste nieuwe resultaten ontvangen? Volg ons dan op LinkedIn: Readar / GeoMarktprofiel.