Cookie instellingen

  • Wij plaatsen functionele cookies, waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

nlen
Terug naar overzicht

Groene daken in kaart

Readar heeft ruime ervaring met het vertalen van luchtfoto’s naar informatie. Zo detecteren we bijvoorbeeld automatisch waar zonnepanelen liggen. Of welke daken asbestverdacht zijn. Maar we kunnen ook zien hoeveel groene daken er zijn in Nederland. En welke daken nog potentie bieden voor het aanleggen van een groen dak. Dat is nuttige informatie voor veel gemeenten!

Wat zijn groene daken?

Groene daken zijn daken met begroeiing erop. Er zijn veel verschillende soorten groene daken. Verreweg het meest voorkomende type groen dak is een sedumdak. Een sedumdak is begroeid met een combinatie van verschillende vetplantjes, grassen, mossen of kruiden. Het is een onderhoudsarme vorm van een groen dak. Daarnaast kunnen de meeste dakconstructies het gewicht van een sedumlaag gemakkelijk aan. Sedum heeft bovendien als voordeel dat het zowel toepasbaar is op platte als op schuine daken. In de praktijk zien we het echter vooral terug op platte daken. Omdat dit type groen dak weinig onderhoud nodig heeft, wordt het ook wel een extensief dak genoemd.

Er zijn ook meer intensieve vormen van groene daken. Deze zijn wat betreft begroeiing en onderhoud meer vergelijkbaar met een reguliere tuin. Afhankelijk van het gewicht dat een dak kan dragen, kan worden gevarieerd met het type begroeiing. Bloemen, struiken, bomen, het kan allemaal. Er zijn zelfs hele dakakkers, waar groenten en fruit op verbouwd worden. Een intensief groen dak vergt meer onderhoud en een sterkere dakconstructie. Maar de voordelen zijn ook groter.

Waarom stimuleren gemeenten de aanleg van groene daken?

Groene daken kunnen bij uitstek een rol spelen in het leefbaarder en gezonder maken van een stad. Het is niet voor niets dat heel wat gemeenten al subsidie verstrekken aan mensen die een groen dak aanleggen.

Allereerst fungeren groene daken als waterberging. Onder invloed van klimaatverandering heeft Nederland de laatste jaren steeds vaker te maken met hevige regenval. In steden kan de riolering het op zulke piekmomenten niet aan. Straten in de stad staan dan vaak blank. Een groen dak houdt regen vast, waardoor de piekbelasting van het riool wordt afgevlakt. Dit beperkt dus wateroverlast.

Niet alleen hevige regenval is een probleem in stedelijk gebied. Ook hittestress komt steeds vaker voor. Meer groen in de stad levert meer verkoeling. Hierdoor wordt het leefklimaat een stuk aangenamer tijdens de hete zomers waar we steeds vaker mee te maken hebben.

Bovendien zijn groene daken goed voor de biodiversiteit. Zowel extensieve als intensieve groene daken trekken allerhande spinnen en insecten aan. Denk bijvoorbeeld aan bijen, maar ook aan andere wilde bestuivers die onder druk staan. En het gaat verder dan insecten. Groene daken brengen namelijk allerlei plantensoorten, vogels en vlinders terug in de stad.

Tot slot kunnen groene daken bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in een stad. De beplanting op daken – en dan met name die op intensieve groene daken – kan extra fijnstof en CO2 uit de lucht filteren.

Wat zijn de voordelen van een groen dak voor een huiseigenaar?

Niet alleen op gemeentelijke schaal hebben groene daken veel voordelen. Ook voor huiseigenaren is een groen dak gunstig. Een groen dak isoleert bijvoorbeeld goed. Daardoor blijft een huis koeler in de zomer en warmer in de winter. Dat is niet alleen prettig in huis, maar het bespaart ook op de energierekening.

Een groen dak is daarnaast goed voor de levensduur van een dak. Schattingen gaan ervan uit dat een dak anderhalf tot drie keer langer meegaat dan een normaal dak. En misschien zelfs nog langer. Het groene dak van het Rockefeller Center in New York gaat al meer dan 80 jaar mee.

Maar er zijn nog meer voordelen. Door bijvoorbeeld een sedumdak te combineren met zonnepanelen, stijgt het rendement van de zonnepanelen tot wel 6%. En een groen dak heeft esthetische waarde: het ziet er een stuk mooier uit dan grijze daken. Dit alles zorgt er dan ook voor dat een groen dak een positieve invloed heeft op de woningwaarde.

In kaart brengen status en potentie groene daken

De voordelen van een groen dak zijn talrijk. Niet zo gek dus dat dit een opkomende trend is. Tegelijkertijd staan we nog maar aan het begin. Waar zonnepanelen intussen redelijk gemeengoed zijn, zijn groene daken dat nog niet. Dat betekent enerzijds dat er nog veel potentie is voor groene daken. Anderzijds betekent het dat er nog maar weinig over aantallen bekend is. Hoeveel groene daken liggen er al in uw gemeente? En hoeveel dakoppervlak is geschikt om in de toekomst te vergroenen? Dit zijn precies de vragen die wij kunnen beantwoorden met onze automatische detectie.

We hebben dit bijvoorbeeld al gedaan voor de gemeente Amsterdam en de gemeente Tilburg.

Voor Amsterdam brachten we twee jaar geleden in kaart hoeveel groene daken er op dat moment al waren. Op basis van de luchtfoto van 2017 zagen we dat er 2.244 groene daken lagen. We konden dit bovendien vergelijken met de foto’s van 2015 en 2016. Zo zagen we dat het aantal daken met begroeiing elk jaar met 4% steeg.

Voor Tilburg brachten we vorig jaar niet alleen het aantal groene daken in kaart. We keken ook naar de potentie. Hoeveel daken zijn er nog niet benut en zijn potentieel interessant om te vergroenen? Het aantal groene daken in Tilburg was in 2018 nog klein: 101. De potentie is daarentegen groot. Er zijn 90.000 gebouwen die een dak hebben dat zich potentieel leent voor vergroening. Dat is 71% van alle gebouwen in de gemeente.

Meer weten over het in kaart brengen van groene daken?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het in kaart brengen van gebouwen met een groen dak? Neem dan contact op via contact@readar.com.