Cookie instellingen

  • Wij plaatsen functionele cookies, waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

nlen
Terug naar overzicht

De Zonnescan: Hoe kunnen gemeentes hun inwoners helpen in de energietransitie?

In 2050 moet de hele Nederlandse energievoorziening duurzaam en CO2-neutraal zijn. Een ambitieuze, maar noodzakelijk doelstelling vanuit het klimaatakkoord. In het behalen van dit doel is een belangrijke rol weggelegd voor gemeentes en provincies. Ruim een derde (36%) van alle energie in Nederland wordt gebruikt in woningen en gebouwen. Daarom is het zaak dat gemeentes hun inwoners stimuleren om duurzame energie te gebruiken. En het liefst natuurlijk ook om deze duurzame energie zelf op te wekken. Maar hoe stimuleer je dat? In elk geval door zoveel mogelijk vragen en onduidelijkheden weg te nemen. Dat kan met onze Zonnescan!

De Zonnescan: Kansen voor zon op dak in kaart

Zonnepanelen zijn steeds meer gemeengoed. Toch hebben veel woningbezitters er ook nog vragen over. Met name als het gaat over de potentie en terugverdientijd van zonnepanelen op hun eigen dak. Daar kunnen gemeentes hun inwoners goed in helpen. Bijvoorbeeld door op adresniveau inzichtelijk te maken wat de kansen zijn voor het opwekken van zonne-energie. Hiermee neem je onduidelijkheden weg en stimuleer je de inzet van zon als bron van duurzame energieopwekking.

De zonnescan is een online tool die burgers eenvoudig kunnen gebruiken. Ze hoeven alleen hun adres of postcode in te typen. Daarna verschijnt er direct informatie over de potentie voor zonne-energie op dat adres. Vragen waar de zonnescan antwoord op geeft, zijn bijvoorbeeld:

  • Is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?
  • Hoeveel energie kan ik jaarlijks opwekken?
  • Welke grootte zonne-installatie past het beste bij het energieverbruik van mijn huishouden?
  • Wat zijn de kosten en de terugverdientijd als ik zo’n installatie aanschaf?
  • Waar kan ik de zonnepanelen het beste plaatsen? Op mijn schuine dak op het oosten of op het platte dak van het schuurtje in de achtertuin?

Precies deze vragen leven vaak onder woningbezitters of gebouweigenaren. Een zonnescan is dus een ideale service van gemeentes voor particulieren en bedrijven die stappen willen maken in groene energie.

informatie uit zonnescan
Informatie uit zonnescan

De methode: berekenen zonpotentie

Aan de basis van de zonnescan staat een hoogtemodel. Dat kan het AHN zijn. Maar het kan ook een hoogtemodel zijn dat wij vervaardigen met stereoreconstructie van luchtfoto’s. Dit hoogtemodel gebruiken we voor het berekenen van de hellingshoeken en -richtingen van dakdelen. Ook berekenen we schaduwval van met name andere gebouwen en bomen op het betreffende gebouw. Dit baseren we op de zonpositie, die is immers al bekend voor het hele jaar.

Door al deze informatie te combineren, berekenen we de instraling in kWh/m2 per jaar voor ieder oppervlak. Voor elk dak bepalen we daarna aan de hand van de hoeveelheid instraling welk gedeelte van het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Tot slot berekenen we de uiteindelijke omvang van de zonne-installatie. Dit baseren we op de gewenste omvang en de maximale omvang die past op het gekozen dak. De gewenste omvang kan een gebruiker zelf bepalen door zijn jaarlijkse stroomverbruik in te vullen.

De gebruiker krijgt deze afweging op de website helder uitgelegd in stappen. Daarmee komt hij of zij vervolgens zelf eenvoudig tot de keuze voor een passende installatie.

Betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en efficiënt

Al sinds 2015 leveren we data over de zonpotentie op daken. Intussen hebben we de zonnescan geperfectioneerd tot een zeer betrouwbare en kosten-efficiënte methode. Een paar van onze speerpunten zijn:

Betrouwbaarheid: De zonnescan geeft een zeer realistische inschatting van de te verwachten opbrengst van zonnepanelen. Hierdoor weten woningbezitters direct waar ze aan toe zijn.

Gebruiksvriendelijkheid: We bieden gebruikers een begrijpelijke website. De zonnescan is eenvoudig te gebruiken op desktop, laptop, tablet en smartphone.

Efficiënte processing: We hebben speciale processen ontwikkeld om het verwerken van deze specialistische data efficiënt en gecontroleerd te laten verlopen. Hierdoor garanderen wij tijdige oplevering volgens specificaties en tegen lage kosten.

Ontzorging: Gemeentes hoeven geen ingewikkelde data aan te leveren. Wij hebben alle benodigde data in huis. Ook de hosting van de website nemen we uit handen. We leveren een link die gemakkelijk op de website van de gemeente te plaatsen is.

Meer weten over de Zonnescan?

Benieuwd naar de resultaten van een zonnescan? Kijk dan vooral op zonnescanbrabant.nl of zonnescanzeeland.nl.

Meer weten over de mogelijkheden die wij bieden op het gebied van zonnescans? Neem dan contact op met via contact@readar.com.

Zonnescan Brabant
Zonnescan Brabant